Dobre życie

12 pomysłów na śniadanie

06/05/2017
Pomysły na śniadanie

Dobre śniadanie to idealny sposób na miły początek dnia. Dla pysznego jedzenia warto wstać kilka minut wcześniej, by dać sobie czas na delektowanie się pierwszym posiłkiem. Jeśli macie dość kanapek z szynką i serem, nie lubicie nudy na talerzu lub nie wiecie, jak urozmaicić swój poranny jadłospis, to wypróbujcie moje pomysły na śniadanie.

Owsianka

czyli ciepła przyjemność

W naszym domu króluje gorąca owsianka na wodzie z bananami i rodzynkami. Maja upomina się o nią prawie codziennie. Lubię urozmaicać płatki owsiane wiórkami kokosowymi, żurawiną, jabłkiem czy cynamonem. W owsiance fajne jest to, że właściwie do wszystkiego pasuje i ze wszystkim smakuje.

Owsianka ze słoika

śniadaniowe orzeźwienie

Letnią alternatywą owsianki na ciepło jest owsianka ze słoika. Płatki owsiane górskie mieszamy z ulubionymi dodatkami (rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, migdały), przekładamy do słoika i zalewamy jogurtem naturalnym. Zostawiamy na noc w lodówce i nazajutrz rano możemy cieszyć się pyszną, orzeźwiającą owsianką.

Jaglanka z mrożonymi owocami

czyli pyszne i zdrowe śniadanie

Kasza jaglana z owocami jest idealnym zamiennikiem porannej owsianki. Gotujemy kaszę tradycyjnie, do miękkości aż wchłonie całą wodę. Garść mrożonych owoców krótko blendujemy z mlekiem albo jogurtem dodając do smaku odrobinę ulubionego słodzika (u mnie to miód). Gotowym “koktajlem” zalewamy jeszcze gorącą kaszę.

Smoothie owocowo-warzywne

smaczne i fit

Ochotę na smoothie / koktajl na śniadanie zazwyczaj mam po zbyt obfitej kolacji poprzedniego dnia. Blenduję zazwyczaj to, co akurat mam pod ręką, ale zawsze dodaję szpinak albo jarmuż, które mrożę sobie w małych porcjach idealnych do tego celu. Szczególnie lubię mieszankę truskawek, jarmużu i odrobiny soku z cytryny. Słodszą wersją jest na pewno smoothie z banana, ananasa i szpinaku. Od czasu do czasu funduję sobie również mieszankę z jabłka, natki pietruszki z odrobiną pomarańczy. W zielonych koktajlach fajne jest to, że obojętnie, czego byśmy nie zmieszali zawsze będą dobrze smakować.

Placki z serka wiejskiego

coś niecodziennego na talerzu

Placki z serka wiejskiego

Takie placuszki to świetny pomysł na serek wiejski zbliżający się do końca przydatności do spożycia. Warto poeksperymentować z proporcjami według własnego uznania, szczególnie jeśli planujemy zjeść je z jakimiś dodatkami (u nas z syropem klonowym).

1 kubeczek serka wiejskiego (wraz ze śmietanką)
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki cukru (albo według uznania)
1 łyżka oleju roślinnego
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy serek wiejski, żółtka, cukier, mąkę i olej. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość. Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (najlepsze do tego celu jest masło klarowane) smażymy na złoto placuszki nakładając porcje ciasta łyżką.

Pancakes a la Alain Ducasse

czyli amerykański klasyk po francusku

Przepis na te pankejki znalazłam w książce “Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse’a, francuskiego szefa kuchni. Szczerze mówiąc mają niewiele wspólnego z amerykańskimi pancakesami, bo pozbawione są maślanki i zawierają drożdże, jednak są tak wyśmienite, że można przymknąć oko na tę fantazję. Zmodyfikowałam trochę oryginalny przepis z książki. Ducasse radzi, by ciasto zrobić poprzedniego dnia i wstawić na noc do lodówki. Ja smażę od razu po zmiksowaniu wszystkiego i naleśniki też są świetnie.

Składniki:
250 g mąki
1 opakowanie suchych drożdży
50 g brązowego cukru (można dodać mniej, jeśli planujemy zjeść pancakes ze słodkimi dodatkami)
2 jajka
250 ml mleka
75 g masła (ja używam klarowanego)
szczypta soli

W małym garnuszku roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier, a następnie miksujemy na niskich obrotach z mlekiem. W międzyczasie do masy wrzucamy jajka. Na koniec dodajemy roztopione masło i mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto możemy włożyć na noc do lodówki albo smażyć naleśniki od razu. Wylewamy porcję ciasta na małą patelnię i przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni pokażą się bąbelki.

Muffiny śniadanowe

czyli porządki w lodówce

Takie muffiny to idealny sposób na resztki z lodówki. Podaję orientacyjne proporcje, bo wszystko zależy od ilości składników, które dodamy do ciasta.

Ciasto na muffiny:

105g mąki pszennej
20g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
25ml oleju
125ml mleka
ok. 10 g startego sera

Dodatki:

drobno pokrojone: por, szynka, cebula, papryka itp.

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Formę do muffinów wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy płatki owsiane, doprawiamy solą. Łączymy tę mączną mieszankę z wybranymi dodatkami. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, mleko i starty ser i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffiny od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Świetnie smakują jeszcze na ciepło z dodatkiem keczupu.

Szakszuka

czyli pożywny pomysł na śniadanie

Jajka sadzone na śniadanie to jedna z moich porannych przyjemności, ale od czasu do czasu warto ją podkręcić smakowo. Szakszuka, czyli jajka w pomidorach, to idealny sposób. Dwa-trzy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę podsmażamy kilka minut na oliwie razem z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wbijamy do nich dwa jajka, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. trzech minut albo do momentu, kiedy białka się zetną.

Pasty do chleba

szybkie pomysły na poranną przyjemność

Bułka z serem i pomidorem może i jest najlepsza, ale od czasu do czasu warto sięgnąć po szybkie i pyszne pasty do chleba. Mam kilka ulubionych typów:

Pasta z oliwek

Blendujemy słoiczek odcedzonych czarnych oliwek wraz z dwiema łyżkami oliwy, połową ząbka czosnku oraz połową łyżeczki suszonego tymianku.

Pasta z czerwonej fasoli

Podpatrzona na Jadłonomii: odcedzoną czerwoną fasolę z jednej puszki miksujemy z dwiema łyżkami oliwy, łyżką koncentratu pomidorowego oraz przyprawami: kuminem, słodką i ostrą papryką, ewentualnie mieloną kolendrą.

Pasta z sardynek

Sardynki z puszki po odcedzeniu blendujemy z przecierem pomidorowym, papryczką chilli, natką pietruszki i odrobiną soku z cytryny. Proporcje według własnego uznania.

Pasta jajeczna

Ta pasta jajeczna wychodzi mi trochę inaczej niż mojej mamie, ale i tak jest pyszna. Jajka na twardo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobniutko pokrojony por i trochę startego sera oraz majonezu według uznania. Doprawiamy pieprzem i wcinamy.

***

A jakie są Wasze pomysły na śniadanie? Wolicie śniadania na ciepło czy zimno? Na słodko czy wytrawne? Podzielcie się wszystkim w komentarzach. Każdy nowy pomysł na nietradycyjne śniadanie jest na wagę złota.

Zdjęcia wykorzystane w tym wpisie pochodzą z moich ulubionych banków darmowych zdjęć.

Przeczytaj także

  • Trelemorele

    Zazdroszcze wszystkich slodkosci na sniadanie <3
    U mnie sniadanie wygladaja skromnie, ulubione to jajka na miekko, ktore jem prawie codziennie ;)
    A czy zdarza Ci sie miec uczuciw sennosci po takim sniadaniu? :)

    • Jajko na miękko <3
      Jakoś tak się przyzwyczaiłam do słodkich śniadań i nie, nie czuję się senna, ale może dlatego, że zawsze do słodkiego piję czarną gorzką kawę :)

  • u mnie owsianka na wodzie z owocami sezamem i chia, albo zielony “smutas” z bananem :)

  • Justyna

    U nas prawie wszystkie powyższe wersje śniadaniowe są w obiegu ( z różnymi wariacjami). Oczywiście nieśmiertelne są także jajecznica,naleśniki, kaszka manna z różnymi dodatkami ( ja najbardziej lubię z robioną własnoręcznie granolą,a córka woli z owocami), no i kanapki :)
    Zazwyczaj w zimie wolę ciepłe śniadania, a latem to obojętnie.

  • Małgorzata Lis

    Teoretycznie składniki naszego śniadania są bardzo nudne, bo w 90% to kanapki, ale w zupełności nam to wystarcza, bo kanapki można przygotować na milion sposobów, a jak do tego dobierze się wartościowe składniki do ich przygotowania, to wychodzi z tego naprawdę pyszne i zdrowe śniadanko :) Tu nawet wybór samego pieczywa potrafi wiele zmienić: u nas np. ostatnio króluje pyszny chlebek z żurawiną.
    W ogóle bardzo lubię śniadania, to taka przyjemna chwila, żeby w swoim rytmie rozpocząć dzień, dlatego staram się tak organizować swoje dni, aby mieć wystarczająco dużo czasu na śniadanie. I tak jak zdarza mi się zjeść obiad na kolację, a o kolacji zapomnieć, tak śniadanie po prostu musi być i basta :)

  • Anika

    Otwieram link z przekonaniem “no co można nowego wymyślić na śniadanie…?”. Patrzę i… zainspirowałaś mnie do tego stopnia że część tych poleconych dań wykonam dla swojego męża, który ma bardzo ograniczony zestaw na śniadanie! Przecież mogę robić mu na śniadanie do pracy owsiankę w słoiku albo smoothie zamykane. Nigdy nie wiedziałam jak się do tego zabrać a Ty pach i inspirujesz! Niby wszędzie te same przepisy ale inspirujących nie ma! Brawo! Czekam na kolejne propozycje :)

  • Julia

    Cudowne Przepisy nie mogę się doczekać żeby któryś wypróbować!<3

  • Smothie wygląda bardzo smakowicie. Ze szinakiem niebo w gębie. Z mojej srony mogę polecić smothie aroniowe <#3