Dobre życie

Szybkie placki śniadaniowe

22/12/2015

Absolutnie nie uważam się za kuchenne guru, wprost przeciwnie – jestem kuchennym przeciętniakiem. W gotowaniu stawiam na prostotę i krótki czas przygotowania. Skomplikowane przepisy mnie zniechęcają, a brak odpowiedniego warsztatu sprawia, że obawiam się podchodzić do wymagających więcej uwagi potraw. W tym poście chciałabym podzielić się z Wami jednym z “moich” przepisów bazujących na klasycznym przepisie na naleśniki – przepisem na szybkie placki śniadaniowe. Cała nasza trójka zajada się tymi placuszkami, które powstały na potrzeby Majowego BLW, czyli przy okazji stopniowego wprowadzania do jej menu nowych potraw. Takie małe placki, do których można dodać wszystko, są idealne dla małych rączek dziecka, a i dorośli chętnie je będą zajadać.

Szybkie placki śniadaniowe

szybkie placki na śniadanie

Składniki podstawowe:

1 szklanka mąki

1 szkl. mleka (tudzież mleka roślinnego lub wody)

1 jajko

1/2 łyżeczki sody

Składniki według uznania:

1 obrane jabłko

garść rodzynków

łyżka płatków owsianych (preferuję górskie)

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka miodu

Obrane jabłko można zetrzeć na tarce, ale ja z lenistwa wrzucam wszystkie składniki do blendera kielichowego. Ciasto można też wymieszać ręcznie za pomocą trzepaczki. Masa nie może być zbyt rzadka, bo placek rozleje się na patelni. By zagęścić ciasto wystarczy dodać mąki albo wcześniej zamienić mleko na maślankę lub jogurt. Placuszki smażę na patelni naleśnikowej bez tłuszczu nakładając po łyżce masy. I gotowe!

Do bazowych składników dodaję inne według uznania – pyszne są placuszki z puree z dyni, z samym jabłkiem, z daktylami, a nawet ze szpinakiem. Placuszki na słodko najczęściej polewamy syropem klonowym, wtedy nie dodaję miodu. Jako że to błyskawiczny przepis, to często serwuję je w weekendy, by pysznie zacząć wolny dzień. Smacznego!

Przeczytaj także

  • Znam prostsze :) banan + jajko. I tyle! Mozna dodać trochę mąki, albo wiórki kokosowe, albo czymś polać. Dzieci lubią bo są słodkie.

    • Mnie taki przepis nigdy nie wychodzi, jakoś mi nie podeszły takie bananowe placki :(

      • Ooo :( Ale fakt, niektórzy takich placków nie lubią. Dla mnie to najlepszy pomysł na szybkie śniadanie.

  • Catherine Sophie

    Polecam zapoznać się z problemami jakie niesie dzisiejsza mąka… w każdej właściwie postaci, nawet BIO. To jest trucie siebie i bliskich, niestety. Co nie oznacza, że nie można tego robić :) Byle świadomie.

    • Jak to mawiają, na coś trzeba umrzeć ;) Myślę, że zachowanie zdrowego rozsądku we wszystkim to dobre wyjście. My codziennie wcinamy owsiankę, więc takie placki od czasu do czasu nie zaszkodzą, a wprawiają w dobry nastrój :)

      • Catherine Sophie

        Rzecz w tym że to nie prowadzi do śmierci. A myślę że i to by ludzi nie powstrzymało przed pałaszowaniem bagietek. To powoli upośledza i pewnego dnia budzisz się z cukrzycą, niepłodnością, lub innym “prezentem”. I potem pytasz “dlaczego ja”… Z drugiej strony znam też ludzi którzy wcinają bagietki wysmarowane dżemem i wstrzykują sobie insulinę – i wolą to, niż po prostu świadomie się odżywiać. Każdy dokonuje swoich wyborów.

  • Zapisuję do moich śniadaniowych pomysłów! :)

  • Ola Russek

    Dzięki za przepis :) Zrobiłam je dzisiaj dla mamy na śniadanie i uznała, że to lepszy prezent niż można dostać pod choinkę! :)

    • Ojeja! Jak się cieszę! A miałam takie wątpliwości, czy ktokolwiek skorzysta z tego przepisu… Dziękuję, poprawiłaś mi humor! :)