Proste życie

Prosta kuchnia

30/10/2014

Pierwszy raz zamieszkałam poza domem rodzinnym po wyjeździe na studia za granicę. To wtedy po raz pierwszy na poważnie musiałam wziąć się za gotowanie. Uzbrojona w różne przepisy z domu próbowałam ogarnąć pierogi i chleb (bo tamtejszy był okropny), jednak nie wychodziło mi to najlepiej. Chleb zawsze miał zakalec, a pierogi były bez smaku. Skupiłam się więc na daniach szybkich, które mogłam wykonać i zjeść w przerwie między zajęciami. Jako że stypendium nie było zbyt wysokie, a szans na pracę w tamtym okresie nie było, musiałam więc bazować na tanich składnikach. Te parę lat temu nie byłam jeszcze na tyle świadomym konsumentem i jadło się trochę chemii, ale warzywa były tanie (w przeciwieństwie do mięsa), więc nadawały się idealnie na sosy do ryżu i makaronu.

W ten rok „na swoim” wypracowałam i doprowadziłam do perfekcji kilka dań, które królują w naszym domu do teraz. Wyznaję zasadę „im szybciej i prościej tym lepiej”. Jeszcze niedawno wracałam z pracy wcześniej od męża i szybkie obiady były jak znalazł – nikt z nas nie głodował po szychcie. Szybkie dania są zbawienne także teraz, gdy nasz dzidzia wymaga wiele uwagi.

Oczywiście, uwielbiamy wyszukane jedzenie, bardzo lubimy jeść na mieście, a poznawanie nowych smaków podczas podróży było i jest dla nas jednym z powodów do ruszenia w trasę (krakowski Słodki Wentzl!). Mimo wszystko spędzanie godzin w kuchni nie jest naszym ulubionym zajęciem, a czasami ten czas nie jest wart biorąc pod uwagę efekt końcowy.

Proste nie znaczy beznadziejne i bez smaku. Uwielbiam inspirować się przepisami na Kwestii Smaku, tylko dostosowuję je do zawartości spiżarni i moich umiejętności. Te dania zawsze mi wychodzą! Wbrew pozorom powtarzające się dania nigdy nam się nie nudzą.

Podstawą prostej kuchni są składniki, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni:

– jajka, mąka, masło, jogurt naturalny, mleko lub maślanka
– ryż, kasza, ryż na risotto, ziemniaki, makaron
– bulion (ostatnio niestety najczęściej w kostkach)
– pomidory, cebula, papryka, groszek, kukurydza
– pierś z kurczaka, mięso mielone (kupowane w większych ilościach i mrożone)
– dżem
– chleb (do grzanek lub zagęszczania sosu)
– przyprawy (sól, pieprz, bazylia, curry, papryka ostra)

Z tych wszystkich składników można stworzyć wiele kombinacji:

Kurczak z warzywami, klopsiki w sosie pomidorowym, kotlety z kurczaka, kotlety mielone, naleśniki, omlet z warzywami, risotto, sos a la bolognese, sos pomidorowy, ziemniaki z jajkiem sadzonym, krem z zielonego groszku, krem z kukurydzy, zupa pomidorowa, zupa cebulowa etc.
Do mięsa dodatkiem zawsze są sałatki, warzywa sezonowe lub buraczki ze słoika.

Wszystkie te dania zajmują parę minut, szybko sycą, a nasza mała kuchnia nie wygląda po przygotowaniach jak po przejściu huraganu.

Przeczytaj także